ZADNJE SPREMEMBE: 23. 2.  2020 | Legla
  
tudi na Facebook-u
              
Vse o ptičarjih

Zapri Pasme ptičarjev

Zapri Pravilniki

Zapri Članki

Zapri Koledar prireditev

Zapri Povezave

Mali oglasi
Galerija slik

Zapri  Pasme ptičarjev

Zapri  Lov

Zapri  Piknik

Zapri  Preizkušnje

Zapri  Razstave

Zapri  Tečaji in trening

Zapri  Vzrejni pregledi in telesne ocene

Naključne fotografije

Nemški žimavec (Deutsch Drahthaar)

Koledar
Obiski

 463488 obiskov

 4 trenutno na strani

Članki - Skrb za psa pozimi
IMG_5247.JPG
Foto: Aljaž Šobar

Letos smo že zgodaj zakorakali v mrzlo zimsko obdobje, z obilico snega. Nekateri psi uživajo v divjanju in igranju na snegu, drugi imajo, tako kot njihovi skrbniki, raje toplejše vreme. Pa vendar – zima je tu in skupaj z našim štirinožnim prijateljem izkoristimo vse njene čare! Lastniki psov pa moramo biti pozimi pozorni na marsikaj.

PREHRANA
Pri psih, ki bivajo v stanovanju spreminjanje prehrane ni potrebno, saj se potrebe v primerjavi z drugimi letnimi časi praktično ne razlikujejo. Nekaterim psom z občutljivo, suho kožo ali kožo s prhljajem, je smiselno dodajati olje rib (in ne ribjih jeter, zaradi nepravilnega razmerja vitaminov in maščobnih kislin!)

Psi, ki bivajo zunaj pa pogosto potrebujejo hrano, ki je kalorično bogatejša, ima večjo vsebnost maščob in beljakovin. Lahko sicer tudi povečamo količino hrane, ki jo pes sicer dobiva, ni pa to vedno priporočljivo, saj se lahko zaradi prevelikega vnosa ogljikovih hidratov začne pes rediti.
V kolikor hranimo s surovo hrano, pozimi pogosteje izbiramo bolj mastne vrste mesa.
Nikar ne pozabimo, da pes tudi pozimi potrebuje ves čas na razpolago svežo pitno vodo, ki naj ne bo premrzla ali celo zmrznjena! Premrzla voda lahko povzroči tudi vnetje želodca!

DSCN0288.JPGDSCN0289.JPG
Foto: Andreja Strajnar

ZDRAVSTVENE TEŽAVE
Na žalost pozimi pogosteje prihaja do nekaterih zdravstvenih težav.
Prehlad tako kot pri ljudeh spremlja kašelj, ki je pogosto suh in dražeč, izzove lahko tudi bruhanje. Lahko se pojavi tudi povišana telesna temperatura (nad 39 stopinj Celzija), izcedek iz oči in smrčka, oteženo dihanje in zmanjšan apetit. V hujših primerih pa lahko pride tudi do pljučnice. Zgoraj opisani znaki se stopnjujejo, pojavi pa se lahko tudi piskanje v pljučih in hropenje. Telesna temperatura se lahko poviša tudi do 41 stopinj Celzija. Obvezen je obisk veterinarja.

Zaradi mraza in povečane vlage večkrat prihaja tudi do vnetij zunanjega sluhovoda, katerega znaki so bolečina, otresanje z glavo in izcedek, notranjost pa je močno pordela. V takem primeru čimprej obiščimo veterinarja, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje.
Posebno pozornost moramo posvetiti ozeblinam in omrzlinam. Ozebline se najprej pojavijo na ušesih, repu in šapah, prepoznamo jih po rdeči in otekli koži ter srbečici. Omrzline pa so nevarnejše saj koža in podkožje zmrzneta, zato se prekine pretok krvi . Koža postane bleda in neobčutljiva, ko odmrzne pa rdeča in zelo boleča. Psa v takem primeru takoj zavarujemo pred mrazom ter ga zavijemo v odejo.

Zelo nevarno je tudi zaužitje tekočine proti zmrzovanju, t.i. »antifriz«. Ker sredstva proti zmrzovanju večinoma vsebujejo alkohol, etilen glikol, ki je prijetnega vonja in sladkega okusa, že majhna količina pa je lahko smrtno nevarna, zastrupitve z le-tem niso redke. Znaki zastrupitve so: povečano pitje, povečano izločanje urina, bruhanje, apatičnost, omamljenost in slaba koordinacija. Ko nastopi akutna odpoved ledvic (po 36 do 72 urah) pa še driska, močno slinjenje, pospešeno dihanje, krči, koma in nato smrt. Ker se etilen glikol iz prebavil zelo hitro absorbira v kri in je po približno treh urah njegova koncentracija najvišja je zelo pomembno, da psa ob zaužitju TAKOJ odpeljemo do najbližjega veterinarja.

V zimskem času so pogoste tudi poškodbe blazinic in tačk. Hoja, še bolj pa igranje in tek po zmrznjenem snegu in ledu hitro pustita posledice v obliki ureznin.
Ureznine tačk in blazinic navadno izgledajo huje, kot v resnici so, saj pogosto močno krvavijo. V takem primeru seveda najprej ustavimo krvavitev.
Prva pomoč pri manjših poškodbah je spiranje s fiziološko tekočino (če je nimamo, lahko tudi z vodo), rano razkužimo ter zaščitimo s povojem. Pri povijanju tačk je priporočljivo, da med prste namestimo vato, kar preprečuje nastanek vnetij. Pozorni moramo biti tudi na to, da povoj ni pretesno nameščen. Najbolje se obnesejo t.i. Coban povoji, ki do neke mere preprečijo tudi vdor vlage. Ne pozabimo potem še nekaj časa opazovati psa, saj moramo ob zatekanju tačk povoj razrahljati.

sapa_pred_povijanjem.jpg
Foto: Andreja Strajnar
IMG_9834.JPG
Foto: Aljaž Šobar

Vsekakor pa naj rano dokončno oskrbi veterinar.
Težava v zimskih mesecih nastane, ko je treba s psom ponovno ven na sneg in sol, ki rano draži. V tem primeru rano dobro povijemo ter preprečimo vdor vlage, lahko pa psu kupimo tudi ustrezne copatke. Najpogosteje so iz neoprena, dobimo pa jih v vsaki specializirani trgovini za male živali. Še bolje se obnesejo posebni čeveljčki, oz. škorenjčki z gumijastim podplatom in nepremočljivo membrano.

IMG_5631.JPG
Foto: Aljaž Šobar

Naštetim težavam se v veliki meri lahko izognemo z ustrezno preventivo in skrbjo za našega štirinožnega prijatelja.


NEGA
Sneg predvsem pri dolgodlakih psih povzroča mnogo preglavic. Najpogostejše je nabiranje kepic v dlaki. Najlažje jih odstranimo z mlačno vodo ali pa jih že med sprehodom pobiramo iz dlake. Za zaščito pred tem se tudi pri nas že dobijo posebne gamaše za pse.

IMG_5263.JPG
Foto: Aljaž Šobar
IMG_5689.JPG
Foto: Stanko Grof


Sol – sovražnica pasjih blazinic
Posebno pozornost moramo nameniti pasjim tačkam in blazinicam, ki jih je treba zaščititi pred nadležno soljo. V ta namen se dobro obnesejo posebni balzami za zaščito tačk, ki so ponavadi narejeni na osnovi čebeljega voska, lahko pa si pomagamo tudi z mastnimi kremami, ki so sicer namenjene ljudem. Paziti je treba le, da le-te niso za pse strupene, oz. da ne povzročajo težav, če bi jo pes zaužil. Seveda, pa je najpomembnejše spiranje tačk s tekočo vodo po vsakem sprehodu po soljeni površini.

Pri kopanju psa (sploh mladičkov in starejših) bodimo pozimi pozorni na to, da jih še nekaj ur po tem ni priporočljivo peljati na mraz, saj obstaja velika verjetnost prehlada. Za pse, ki so navajeni na kopanje in plavanje v mrzli vodi pa to ne predstavlja težave. Poskrbeti moramo le, da moker pes na mrazu ne miruje.
Za pse, ki živijo v stanovanju izberimo šampon, ki vlaži povrhnjico, saj je koža pozimi že tako velikokrat suha zaradi ogrevanja prostorov ter posledično bolj suhega zraka.


Ah, pa ta MRAZ
Za pse brez podlanke je zima neprijetna tudi zaradi mraza. Sploh za tiste, ki sicer živijo v stanovanju in je zato temperaturna razlika lahko tudi več kot 30°C! Dobro je, da zato psa pred sprehodom vsaj malo ohladimo. Pravšnji čas za zračenje stanovanja!

Pasji plaščki, ki so za mnoge le modna muha, so pozimi vseeno zelo uporabni pri psih, ki jih rado zebe. Naj bodo to kratkodlake pasme brez podlanke, mladiči ali starejši psi, ki niso toliko aktivni, da bi uspešno regulirali telesno temperaturo.

IMG_66701.jpg
Foto: Sonja Voh

Pri nakupu plašča moramo biti pozorni na to, v kakšnih razmerah ga bomo uporabljali in kako »zmrznjenega« psa imamo. Vedno je dobro, da je plašček nepremočljiv, za zimske dni mora biti tudi podložen (navadno s flisom). Za pse, ki jih najbolj zebe so najprimernejši t.i. »overall-i«, ki prekrijejo tudi tačke. Najbolje je, da se po plašček odpravimo v trgovino kar s psom ter ga pomerimo. Sicer pa je dovolj, če izmerimo hrbtno dolžino psa (t.j. od vratu do repa) ter obseg prsnega koša.

Večina psov se plaščka hitro navadi, vendar pa ne moramo pričakovati, da ga bodo takoj sprejeli zato je dobro, da jim vsaj v začetku pozornost takoj preusmerimo z igro ali priboljškom.

Navadno le poleti opozarjamo na to, da se psa ne pušča v avtomobilu zaradi vročine, tudi pozimi velja enako, le da je tu problem mraz. Pes v avtu ne giblje, temperatura pa se hitro lahko spusti pod ničlo kar je v najhujših primerih lahko tudi usodno. V kolikor pa je nujno, da nas kuža kratek čas počaka v avtu, ga oblečemo ali mu damo toplo odejo.

Psom, ki živijo zunaj, mraz ne predstavlja toliko težav. Moramo pa jim zagotoviti ustrezno zavetje. Uta naj bo dvignjena od tal, razdeljena naj bo na predprostor, ki služi kot vetrolov in prostor, ker ima zaščito pred vremenskimi vplivi. Poskrbimo pa tudi za dovolj mehko in toplo ležišče. Psi, ki živijo zunaj, imajo navadno gostejšo podlanko ter nekoliko daljšo krovno dlako. Kljub temu pa je priporočljivo, da vsaj najhladnejše noči preživijo v hiši, in sicer v prostoru, ki ni ogrevan. Bivanje zunaj tudi pozimi pa ni zaželeno pri psih s kratko dlako brez podlanke, starejših psih ter mladičih zaradi slabše termoregulacije.

VARNOST
Dnevi so pozimi kratki in sprehodi v mraku ali ponoči postanejo stalnica. Če se sprehajamo ob prometnih poteh poskrbimo za to, da bomo mi in naš pes vidni ter tako povečajmo našo varnost. Psa lahko opremimo z odsevno ovratnico in povodcem, odsevnimi obeski in jopiči. Nikakor pa niso slaba rešitev tudi ovratnice in obeski z lučkami, ki nam pridejo prav tudi, ko psa spuščamo v mraku ali ko je vidljivost sicer slaba.
IMG_3390.png
Foto: Katarina Djaniš


PRAZNIČNI ČAS
ognjemet.jpg

Zima prinaša tudi čarobni praznični december, ki pa za naše štirinožne prijatelje prinaša tudi nekaj pasti.
Vsekakor so najbolj pereča težava petarde in pirotehnična sredstva, ki lahko pri psih povzročijo strah in paniko ali pa vsaj nervozo. Zato se jim poskusimo izogniti in psa tudi, če ga imamo sicer zunaj, v tistih dneh umaknimo v hišo ali stanovanje. Če to ni možno, pa preprečimo vsaj kakršen koli neposredni stik s petardami. Prevelika izpostavljenost namreč lahko, tako kot pri ljudeh, povzroči okvare sluha , vida in druge poškodbe.

Če imamo psa, ki ga je zelo strah tovrstnih sredstev, mu sami nikar ne dajajmo pomirjeval za ljudi, saj lahko povzročimo še več škode. O težavi se posvetujmo z veterinarjem, ki bo predpisal ustrezno terapijo, lahko pa poskusimo s homeopatskimi pripravki za pomiritev ali preparati s feromoni, ki ravno tako učinkujejo pomirjevalno v stresnih situacijah.

Naj pa na tem mestu opozorim tudi na to, da hrana, ki jo pripravljamo za nas, ni primerna prehrana psov. Kljub temu, da se bodo mize šibile od dobrot in bo naš ljubljenček tako lepo gledal zdaj nas, zdaj dobrote, pomislimo na vse prebavne težave ter druge nevšečnosti ter mu raje namenimo kakšen priboljšek, ki bo tudi zdrav.

F1010013.JPG
Foto: Aljaž Šobar

Zima je posebno obdobje v letu, umirjena in čarobna, poskrbite, da bo za vas in vašega psa tudi prijetna.hr.png

Avtorica: Nina Žnidaršič


^ Na vrh ^