ZADNJE SPREMEMBE: 23. 2.  2020 | Legla
  
tudi na Facebook-u
              
Vse o ptičarjih

Zapri Pasme ptičarjev

Zapri Pravilniki

Zapri Članki

Zapri Koledar prireditev

Zapri Povezave

Mali oglasi
Galerija slik

Zapri  Pasme ptičarjev

Zapri  Lov

Zapri  Piknik

Zapri  Preizkušnje

Zapri  Razstave

Zapri  Tečaji in trening

Zapri  Vzrejni pregledi in telesne ocene

Naključne fotografije

Borovnica 2010

Koledar
Obiski

 463483 obiskov

 6 trenutno na strani

Članki - Psa ali psico?
Po nestrpnem pričakovanju je napočil veliki trenutek. Dobili smo lepo in izenačeno leglo zdravih mladičkov. Šest samčkov in dve samički. Ob takšnem razmerju med spoloma so bili vzreditelji pred časom čisto navdušeni. Pa danes? Povpraševanje se je v zadnjih letih nagnilo močno v korist psic. Tudi tuji viri ugotavljajo, da je danes najboljša prodajna kombinacija mladičkov v leglu 3 : 5. Za psice seveda.


Od kod takšen preobrat? Kaj je tisto, zaradi česar se vodniki odločajo za psičko? Psičke so mirnejše, pravijo. Pa bolj zveste. In bolj vodljive. Pa še potepajo in pretepajo se manj. Vendar ni čisto tako. Tudi med psičkami lahko najdemo »divjaške babnice«, ki jih ni prav lahko krotiti. Potepanja in pretepi pa so predvsem stvar vzgoje in avtoritete vodnika, ki jo pes/psica priznava ali pa tudi ne. Prav vsi, tako samci kot samice imajo željo prebiti se na čim višji rang v »tropu« (ki ga hočeš – nočeš predstavlja tudi vodnik in ostali družinski člani).


Res je, da so samci navadno telesno večji in močnejši. Zato jim plezanje po rang – lestvici navzgor ob popustljivejših vodnikih večinoma bolje uspeva. Vendar ni nujno, da so vodniki močnih psov tudi sami močni in veliki možakarji. Sicer je to mnogokrat koristno, vendar pa je v odnosu vodnik – pes bolj pomembna sposobnost vodnika, da psa psihično obvlada, da je dosleden in vztrajen ter nepopustljiv v svojih odločitvah.


Druga stvar, ki je nagnila tehtnico povpraševanja v korist psic, pa je večno markiranje samcev. Samci namreč redno označujejo svoj teren in tudi kadar niso na domačem dvorišču imajo še vedno močno tendenco po tem, da z vonjem svojega urina prekrijejo vonj drugih samcev. Že v starosti nekaj mesecev se začnejo prvi nerodni poizkusi »dviganja nog«. Na domačem dvorišču ali v pesjaku se temu skorajda ne moremo izogniti, postane pa vse skupaj moteče, če prakticirajo stalno markiranje tudi na terenu. Včasih tako markiranje preide v pravo obsesijo in zaradi »nujne potrebe spuščanja posameznih kapljic« zanemarjajo celo svoje delo. S pravilno vzgojo, šolanjem in ob doseženi primerni avtoriteti, se slednjemu lahko v celoti izognemo.


Medtem ko so samci vse leto dojemljivi za čare godnih psic, kar se, kadar zavohajo gonečo psico, kaže lahko v poskusih uhajanja in potepanja, stalnem lajanju in cviljenju, neješčnosti, raztresenosti…, tudi pri psičkah ni vse prav enostavno. Ko se odločamo za psičko, moramo vedeti, da se bo gonila dvakrat letno. Takrat moramo poostriti nadzor nad njo, jo voditi samo na kratke, oz. strogo nadzorovane sprehode in tudi na njeno pomoč pri lovu v tem času ne moremo prav računati. Danes je sicer opaziti vse manj psov brez nadzora, ki v času gonitve psic krožijo okrog ali stražijo pred našimi vrati. Včasih pa njihovo stalno dežuranje (in s tem povezano markiranje, lajanje in morebitni pretepi, če je psov več) postane lahko za lastnika psice, ostale družinske člane pa tudi za sosede zelo moteče. Mnoge psice so v času gonitve manj poslušne in raztresene, kar terja od lastnika psice še več pozornosti pri preprečevanju neželenih mladičkov.


Kadar se odločamo za dva ali več psov, so mnogi mnenja, da je lažje imeti več samcev. Ob jasni razdelitvi mest na lestvici rangiranja med samci ne prihaja pogosto do pretepov. Še ti so navadno bolj namenjeni utrjevanju položaja v tropu, zato redko pride do resnejših poškodb. Psice pa znajo biti pri tem bolj brezkompromisne. Pretepi med psicami so mnogokrat povezani tudi s hujšimi poškodbami. V tropu psic mora lastnik psic navadno odigrati vidnejšo vlogo ter s svojo avtoriteto in ravnanjem (pa smo spet pri dosledni vzgoji) že v začetku zagotoviti ustrezno stopnjo tolerance med psicami. Kasneje pa se tudi med psicami lahko razvijejo prava zavezništva.


Nekateri vodniki želijo imeti doma psa in psico. Kar se tiče razumevanja in tolerance med njima, je to navadno dobra kombinacija. Težave pa nastopijo z gonjo psice. Nekateri samci postanejo zaščitniški in se začno vesti celo agresivno, druge spet »zgrabi ljubezen« in ne jedo, ne spijo, stalno cvilijo pa tudi frekvenca uriniranja z namenom označevanja terena se bistveno poviša. Iz istih razlogov lahko tudi psice v primeru načrtovane paritve zavračajo druge samce. Mnogokrat lahko predstavlja preprečevanje neželene brejosti psice za lastnike mešanih pasjih skupnosti precej velik problem. Temu se uspešno izognemo s sterilizacijo, oziroma kastracijo psa ali psice.


S pravočasno kastracijo ali sterilizacijo psov/psic, ki jih ne želimo uporabljati za vzrejo pa se izognemo tudi mnogim drugim vedenjskim težavam, ki jih lahko pripišemo delovanju spolnih hormonov. Vsekakor omilimo željo po potepanjih, pretepih, predvsem pa je ta poseg koristen pri zelo dominantnih in za vodnika neobvladljivih psih.


Psa ali psico? Prav vsak od njih ima svoj edinstven in neponovljiv značaj, svoje dobre lastnosti in šibke točke. So taki in drugačni. Psi in psice. Psa ali psico torej? – Vseeno. Kolikor bomo v psa/psico »vložili, toliko bomo dobili«.
  IMG_5592.JPGIMG_3260.JPG
IMG_4168.JPG

IMG_5611.JPG
IMG_5567.JPG
DSCF0513.JPGDSCF0108.JPG
DSCF0216.JPG
DSCF0223.JPG
IMG_5438.JPG

 
Avtor: Andreja Strajnar
hr.png 

Viri:
- Dieter Dürr, Markus Wörmann. Der Geschlechterkampf – Rüde oder Hündin?: Wild und Hund, december 2004: 72 - 76.
- Rolf Kröger. Nicht als Vorurteile!: Jäger, 10/2006: 65 – 66
- Die Anschaffung - Kriterien und Entscheinungshilfen: 38 - 43 


^ Na vrh ^